FORD TUNING FORUM - Ford Cougar, Ford C-Max, Ford Escort, Ford Fiesta, Ford Focus, Ford Fusion, Ford Mondeo, Ford S-Max...
FORD TUNING FORUMFORD TUNING FORUM
Korzystając z forum (przechodząc do kolejnych podstron) akceptujesz nasz Regulamin oraz Politykę Prywatności.
W przeciwnym wypadku możesz opuścić forum, ale prawdopodobnie będziesz żałować, więc nie zalecamy tego. :)

Nie załącza wentylatora

FORDTUNING.PLCodzienna eksploatacja naszych FordówElektryka i klimatyzacjaNie załącza wentylatora
[1]
matiziolek21 #0 | 25.01.2019, 22:52
    Forumowicz

    Witajcie,

    w moim mk4 2.5t nie załącza wentylatora. Nagrzałem do ok 108 stopni i bez odzewu.
    Zastanawia mnie moduł wentylatora, w który wchodzi jedna i wychodzi również jedna kostka.
    A wyjścia w module są na dwie kostki. Jedno jest puste czy coś u mnie nie tak?

    Sprawdzałem bezpiecznik (60), kabelek fioletowy. Wiatrak też na krótko chodzi. Chłodnica cała gorąca, czyli termostat puszcza?
    Gdzie szukać dalej? Gdzie czujnik temp.?

    RobLBN #1 | 26.01.2019, 20:39
      Nowicjusz

      Zobacz czy na klimie wiatrak odpala. Jak tak to szukaj problemu w czujniku temp. Chociaż u mnie tez dopiero przy wyższej temp załącza się wiatrak. Jak nie działa na klimie to może moduł padł albo kabel sterujący, ten najcieńszy co wchodzi do modułu.
      matiziolek21 #2 | 31.01.2019, 01:53
        Forumowicz

        Sprawdzona instalacja, wymieniony moduł sterowania i nadal nie rusza, na klimie również.

        Z diagnostyki dziwne jest to, że na zegarach wskazówka sztywno stoi na 90 stopni, a na skanerze diagnostycznym rośnie. Nagrzałem do 105 stopni, wiatrak nie ruszył. Jak wyżej napisałem, wskazówka stała na kresce, 2 od lewej.

        Czy na obd i na zegary jest inny czujnik temperatury?

        Czy czujnik (ten na zegary) może przekłamywać i przez to nie załącza wentylatorów?
        RobLBN #3 | 31.01.2019, 10:16
          Nowicjusz

          Sprawdź bezpiecznik i jeszcze cienki przewód co idzie do sterownika wiatraka. Powinien on iść od komputera silnika.

          matiziolek21 #4 | 04.03.2019, 00:57
            Forumowicz

            Dzięki Panowie, tak jak pisaliscie winny był fioletowy kabelek, usterka powszechnie znana.
            [1]