Szanujemy Twoją prywatność. My i nasi partnerzy wykorzystujemy cookies oraz inne technologie w celu dostarczenia Ci spersonalizowanej usługi najwyższej jakości.
WIĘCEJ INFORMACJIAKCEPTUJ

 

[Focus] Zmniejszone przyspieszanie i wiele innych. Pomocy

Adasiek, 08.01.2016, 19:52 « poprzedni - następny »

KrisSz


k0ot

Mam problem z moim Focusem ST MK2.

Od jakiegoś czasu stale wyskakuje mi komunikat "usterka układu silnika - zmniejszone przyspieszenie". Po podpięciu auta pod komputer wyskakuje błąd P2117 "accelerator position sensor 2: signal too low". Po skasowaniu błędu i ponownym odczycie, błąd wyskakuje ponownie (zaraz po włączeniu zapłonu, nie trzeba wyłączać nawet silnika). Dodatkowo za każdym razem jak włączam zapłon to zegar resetuje sie do domyślnej godziny. Check engine sie nie świeci, ale auto przez pierwsze kilka sekund ma ograniczone obroty do około 1000rpm, a później rzeczywiście nie dysponuje cała mocą.

Co do przyczyny to wszystko zaczęło sie na myjni, kiedy to przestały świecić dwie żarówki świateł mijania (wtedy jeszcze nie było żadnego błędu). Stwierdziłem, ze skoro spaliły sie obydwie, to musi być to bezpiecznik, sprawdziłem wiec wszystkie bezpieczniki pod maska i przy siedzeniu pasażera, nic nie znalazłem, wiec zdjąłem klosz i zobaczyłem, ze spaliły sie obydwie żarówki, wymieniłem je. Po zmontowaniu wszystkiego, odpaliłem auto i to właśnie wtedy błąd wyskoczył pierwszy raz.

Po przeczytaniu kilku tematów na forach internetowych zacząłem od wymiany mojego starego, za małego jak na to auto i zmęczonego życiem akumulatora, nie pomogło. Następnie sprawdziłem masy, wygląda, ze tutaj jest wszystko OK. Sprawdziłem wszystkie kable i wtyczki przy bezpiecznikach, przy silnikiem i przy pedale gazu, tutaj także nie znalazłem nic niepokojącego.

Niestety nie wiem za bardzo co może być przyczyna tego błędu. Bardzo proszę Was o pomoc.

k0ot

Czy mógłby ktoś pomóc? Wydaje mi sie, ze moze to byc kwestia jakiegos zwarcia, albo padnietego czujnika. Moze ktoś ma jakis pomysł, co mógłbym sprawdzić.

k0ot

U mnie okazało sie, ze był to problem z elektryką, pod płytką z bezpiecznikami (pod maska) sie co przypaliło i robiło spiecie.