FORD TUNING FORUM - Ford Cougar, Ford C-Max, Ford Escort, Ford Fiesta, Ford Focus, Ford Fusion, Ford Mondeo, Ford S-Max...
FORD TUNING FORUMFORD TUNING FORUM
Korzystając z forum (przechodząc do kolejnych podstron) akceptujesz nasz Regulamin oraz Politykę Prywatności.
W przeciwnym wypadku możesz opuścić forum, ale prawdopodobnie będziesz żałować, więc nie zalecamy tego. :)

[Focus] swist przy przspieszaniu

FORDTUNING.PLCodzienna eksploatacja naszych FordówSilniki benzynowe turbo[Focus] swist przy przspieszaniu
1 [2] 3
fabio210 #15 | 10.02.2016, 01:56
    Znawca
    Focus st
    Sochaczew/ Płock

    Sprawdź czy jest dokrecony kolektor wydechowy.

    DamianoST #16 | 10.02.2016, 06:29
      Bywalec
      Focus ST Turbo 2.5 BSR
      Radom/Stockholm

      Dzieki wielke! Zobacze po pracy co tam z nim jest.

      fabio210 #17 | 10.02.2016, 14:50
        Znawca
        Focus st
        Sochaczew/ Płock

        Najlepiej ściągnij podszybie,  od góry podokrecaj.

        DamianoST #18 | 10.02.2016, 15:19
          Bywalec
          Focus ST Turbo 2.5 BSR
          Radom/Stockholm

          Dzieki! Pozdrawiam
          matosu #19 | 05.03.2016, 17:31
            Doświadczony

            MB W204 C200 CGI
            Warszawa

            Podłączę się Smiley usłyszałem u siebie, na dogrzanym silniku ćwierkanie przy przyspieszaniu. Nie jest to ani świst ani szum po prostu jakby ćwierkanie. Czy to również może być wydmuchana uszczelka pod kolektorem?

            Kiedyś Focus ST MK2 5d - 260/450
            Dybek_87 #20 | 10.06.2016, 23:12
              Doświadczony
              Focus Mk3 2.0 TDCI Titanium
              Oberhausen ( DE )

              U mnie pojawił się też ten sam problem...dźwięk się stopniowo nasila, nie ważne czy na zimnym czy na ciepłym silniku, po 15-30 sekundach znika, żadnych objaw nie ma wszystko funkcjonuje jak trzeba.
              W przyszłym tyg podjade do mechanika i sprawdzimy czy kolektor sie nie poluzowal.
              Będę też zakładał tylny wydech od Rsa więc będzie na spokojnie czas.
              ogodaw #21 | 27.08.2016, 21:17
                Forumowicz
                Mondeo mk4 2.5t




                « Dodane: 27.08.2016, 21:17 »

                Witam,
                mam takie pytanie,a mianowicie zauwazylem ze przy przyspieszaniu slychac wyrazny gwizd,wydaje mi sie ze to turbo i ze wczesniej nie bylo to az tak slyszalne, wiadomo ze turbo swiszczy, ale zastanawiam sie czy cos sie dzeje niepokojacego czy to tylko moja wyobraznia:)
                Kolego miłąem dokładnie taki sam dźwięk zobacz filmik dokręcenie śrub kolektora pomogło w 100% Mondeo 2.5t
                https://www.youtube.com/watch?v=cJI6rnfPWbs
                Planeta 58 #22 | 12.09.2016, 16:20
                  Nowicjusz
                  S Max 2.5t / lpg
                  Lublin

                  Witam.
                  Mam tak samo, jak najlepiej podejść do kolektora i jego śrub?

                  « Ostatnia zmiana: 12.09.2016, 16:21 autor: Planeta 58 »
                  ogodaw #23 | 12.09.2016, 18:58
                    Forumowicz
                    Mondeo mk4 2.5t

                    Witam.
                    Mam tak samo, jak najlepiej podejść do kolektora i jego śrub?
                    nie wiem mi przykręcili go przy wymianie oleju. Ale raczej musisz od dołu ściągnąć osłonę i zobaczysz, tylko uważaj nie urwij śrub bo ktoś pisał na forum że miał urwaną i aby to naprawić trzeba było wyciągnąć silnik.

                    Planeta 58 #24 | 12.09.2016, 20:27
                      Nowicjusz
                      S Max 2.5t / lpg
                      Lublin

                      Dziękuję.
                      Oby już nie była jakaś śruba naderwana.
                      Mam nadzieję, że tylko to jest przyczyną tego ćwierkania.
                      Planeta 58 #25 | 17.09.2016, 18:10
                        Nowicjusz
                        S Max 2.5t / lpg
                        Lublin

                        Dziękuję.
                        Oby już nie była jakaś śruba naderwana.
                        Mam nadzieję, że tylko to jest przyczyną tego ćwierkania.

                        Dziękuję za sugestie, które okazały się trafne.
                        Winnym był poluzowany kolektor wydechowy, zerwana jedna szpilka.
                        Usterka została usunięta.

                        « Ostatnia zmiana: 17.09.2016, 18:56 autor: Planeta 58 »
                        Jakutso #26 | 17.12.2017, 12:14
                          Nowicjusz
                          Focus ST 225
                          Augustów

                          WWW
                          panowie mam ten sam problem ten sam identyczny dzwiek... z tym że pojawił sie dodatkowy problem - czasami nie chce się wkrecić mi po wyżej 4000 obr... nie idzie dalej co to może byc mieliscie tez tak?
                          matiziolek21 #27 | 09.03.2019, 00:55
                            Forumowicz

                            Może ktoś powiedzieć jak lepiej się dostać do śrub, od dołu czy od góry?
                            k0ot #28 | 12.03.2019, 21:58
                              Forumowicz
                              Focus ST MK2
                              Krakow

                              Panowie, mam podobny dzwiek u siebie w Focusie ST MK2, tylko czy u Was ten dzwiek znikal po jakis 30 sekundach jazdy? czy był on slyszany przez caly czas?


                              « Dodane: 27.08.2016, 21:17 »
                              Kolego miłąem dokładnie taki sam dźwięk zobacz filmik dokręcenie śrub kolektora pomogło w 100% Mondeo 2.5t
                              https://www.youtube.com/watch?v=cJI6rnfPWbs
                              Dziękuję za sugestie, które okazały się trafne.
                              Winnym był poluzowany kolektor wydechowy, zerwana jedna szpilka.
                              Usterka została usunięta.

                              k0ot #29 | 15.03.2019, 16:13
                                Forumowicz
                                Focus ST MK2
                                Krakow

                                Tak jak juz wczensiej pisałem, mam podobny (jak na filmiku) swist przy gazowaniu zaraz po odpaleniu auta. Świst ustaje po około pół minuty. Czy mółby ktoś pomóc i napisac, czy to sa objawy niedokreconego kolektora czy padajacej turbiny?
                                1 [2] 3